De Europese Unie gaat zijn best doen om EU-werknemers in het Verenigd Koninkrijk het beste van twee werelden te geven wanneer het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de EU op 26 maart 2019.
EU-toponderhandelaar Michel Barnier zal eisen dat Europese werknemers in Groot-Brittannië beschermd worden door Europees arbeidsrecht, en dan dus vallen onder de Europese Commissie en de Europese rechtbanken, zelfs als ze na de Brexit naar het Verenigd Koninkrijk komen, aldus de Financial Times.
Dit kan een moeilijk punt worden in de onderhandelingen, omdat de Britse premier Theresa May aanstuurt op een zogenoemde harde Brexit, waarbij de Britten uit de Europese interne markt treden in ruil voor totale controle over hun immigratie en soevereiniteit over de Britse wetgeving.
Brexit: controle over immigratie
Het is een gigantisch offer voor de Britten, maar zowel immigratie als soevereiniteit waren de belangrijkste redenen waarom de Britten vóór de Brexit stemden.
De EU lijkt vastberaden om de onderhandelingen moeilijk te maken voor May en haar team. Reuters berichtte eerder op de dag dat concept-onderhandelingsdocumenten stellen dat het Verenigd Koninkrijk “jaren na de Brexit aan financiële verplichtingen moet voldoen aan Brussel en onderworpen moet blijven aan de Europese rechtbanken.”
Dit onderstreept een eerder bericht van de Financial Times waarin wordt gesteld dat EU-lidstaten achter de strenge richtlijnen van voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk staan. Daarin wordt uiteen gezet hoe het de resterende EU-landen de Brexit-onderhandelingen met de Britten zullen aanpakken.
De hoofdpunten in de richtlijnen van Tusk zijn dat "Groot-Brittannië de EU-wetgeving, de rechtbanken en kosten moet accepteren als het een overeenkomst wil over een geleidelijk vertrek uit de Europese Unie."
Met andere woorden, het Verenigd Koninkrijk zal hoge kosten moeten accepteren en moeten voldoen aan de Europese wetten als het een transitieovereenkomst wil - een tussenperiode of gefaseerd proces waarin Brexit-overeenkomsten worden geïmplenteerd. De EU maakt hier een "rode lijn" van in de onderhandelingen.
Meer details over de Brexit-onderhandelingen zullen naar buiten komen wanneer May volgende week met Barnier spreekt. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en de facto leider van de EU, zal ook aanwezig zijn bij de bijeenkomst.